headerfoto
logo dtp

Afloop en snijtekens

Bij het ontwerpen van drukwerkbestanden zijn er soms wat technische zaken om rekening mee te houden zoals snijtekens, afloop (bleed) en markeringen.

DTP | Web | Design

Snijtekens (crop marks)

Dat zijn de “hoektekens” waarop het document gaat worden afgesneden om het uiteindelijk gewenste formaat te krijgen. Kaartjes, flyers en ander drukwerk wordt op grote vellen met meerdere stuks tegelijk gedrukt en daarna schoongesneden langs de snijtekens. De snijtekens staan buiten het beeld en worden door snijmachines automatisch herkend. Zodoende verloopt ook het afsnijden op hoog tempo. Snijtekens (vaak in combinatie met 3 mm afloop) is niet verplicht maar in sommige gevallen nuttig om toe te voegen aan uw document als u deze gaat voorbereiden voor drukwerk.

DTP Web design

Afloop (bleed)

Afloop is het extra beeld dat buiten de snijtekens staat en dus van het papier afloopt. Meestal is dit 3 mm, wat voorkomt dat storende witte randjes na het schoonsnijden onststaan. Door toevoegen van snijtekens en 3 mm afloop zorg je ervoor dat er altijd netjes over de juiste lijn in het beeld wordt gesneden. Wat overblijft is exact het bestelde formaat zonder witrandjes!

Aflooptekens

Dit zijn dunne hoektekens op de hoek van het drukformaat + afloop. Deze tekens zien eruit als snijtekens maar markeren slechts het gebied tot waar de afloop (bleed) ophoudt. Aflooptekens zijn niet noodzakelijk en tegenwoordig ook technisch niet meer nodig. Om verwarring te voorkomen wordt aangeraden deze tekens niet aan te brengen in een drukklaar bestand.

Paskruizen (registration marks)

Paskruizen werden vroeger vooral gebruikt om kleuren goed op elkaar te zetten of om bepaalde drukvormen sluitend op elkaar te krijgen. Dit is met name gebruikelijk bij 2- of 3-kleuren drukwerk of bij drukwerk waarbij steunkleuren als extra drukgang worden gebruikt. Omdat drukprocessen de laatste jaren steeds digitaler zijn worden is het aanbrengen van een paskruis overbodig. Indien nodig dan zal de drukker dit zelf aanbrengen binnen het drukproces maar het hoeft niet in een ontwerp te worden opgenomen.

Kleurbalken

De kleur/meetbalken zijn kleine gekleurde vlakjes die buiten het beeld worden meegedrukt, met daarop CMYK kleurwaarden en diverse tinten grijs. De kleurbalken die u kunt instellen bij het omzetten naar PDF hebben geen toegevoegde waarde voor uw drukwerk. Omdat elk proces zijn eigen manier van kleurwaarden meten heeft en deze meetstrips in de meeste gevallen al worden toegevoegd door de drukker zelf.

Pagina informatie

Elke print/job opdracht heeft tijdens het drukproces een uniek nummer, kenmerk of naam. Deze wordt normaal gesproken (buiten het beeld) meegedrukt in de vorm van een kleine tekstregel met de naam van het document, de aanmaakdatum en tijd. Zodoende kan een produktieexemplaar worden gearchiveerd en ook achteraf nog corresponderen met een bepaald ordernummer of bewaard bestand. Deze paginainformatie hoeft u als ontwerper niet zelf toe te voegen.

Tekstmarge

Met tekstmarge wordt bedoeld; de veilige marge binnen in het schoongesneden document die ervoor zorgen dat de tekst en belangrijke onderdelen niet te dicht bij de papierrand komen te staan. Optisch heeft een ontwerp altijd een marge nodig waarop belangrijke objecten of teksten uit de kant moeten staan. Deze marge is echter per ontwerp verschillend. Visitekaartjes hebben meestal aan 3 mm genoeg, voor flyers op A5 formaat geldt meestal 5 mm en voor posters/flyers op A4 formaat 10 mm. Bij posters van A3 formaat staat het al netjes om een minimale marge van 15 mm aan te houden en dit loopt in verhouding op naarmate het eindresultaat groter wordt. Tekstmarge is niet verplicht maar slechts een geboden veilige marge om te voorkomen dat tekst niet op een storende positie terecht komt.

Samenvatting

  • Nettoformaat = trimbox = schoonformaat
  • Nettoformaat + (3 mm) afloop = Bleedbox
  • Brutoformaat = Mediabox (Ruimte om de snijtekens)
  • Cropbox = uitknipbox (meestal gelijk aan trimbox)

On- & offline opmaak & design

Informatie over DTP, Webdesign, Webdevelopment en Internet marketing.


Design tools

Interessante tools voor ontwerp en opmaak voor online en offline.

Pinterest

Inspiratie voor o.a. design, typografie en fotografie.