headerfoto
logo dtp

Grafische bestanden

Grafische bestanden zijn er in veel verschillende soorten, types en compressies. Er zijn vele soorten programma's om grafische bestanden mee aan te passen.

DTP | Web | Design

Extensies van grafische bestanden

.xcf

Gimp is een gratis programma om foto's te bewerken een alternatief voor het betalende PhotoShop. Meer over Gimp lees je hier.

.psd

PhotoShop bestand.

.bmp

Windows Bitmap, door Windows ontworpen. compressie types: niet, RLE, dib.

.gif

CompuServer bestand, enkel beschikbaar in 256 kleuren, geschikt voor kleine filmpjes op het web.  compressie types: geen (automatisch LZW), compressie functies: 89a-formaat hier kunt u zelf het aantal kleuren kiezen en instellen, de index instellen, de functies interlaced afbeelding en 1 transparante kleur aan/uit vinken. 87a-formaat hier kunt u enkel de interlaced functie aan/uit vinken. Er wordt automatisch een transparante kleur ingesteld, enkel de gebruikte kleuren in de tekening worden opgeslaan dus kunt u het aantal en welke kleuren niet zelf kiezen en instellen. Dit heeft tot gevolg dat de juiste aantal en verschillende kleuren automatisch worden ingesteld.

DTP Web design

.jpg

JPEG Bitmaps, komt veel voor op het internet daar het kleine bestanden zijn. Een nadeel hierbij is dat te veel gecomprimeerde bestanden een zeer lage kwaliteit opleveren van het beeld maar dan ook zeer weinig plaats innemen op de harde schijf. Ze kunnen dus zeer snel geladen worden op het internet. compressie functies: JPEG-indeling: uitwisselingsindelig (JPEG/JFIF) of TIFF JPEG (JTIF) subindeling: standaard (4:4:4), optie 1 (4:1:1) (kleinste bestand) of optie 2 (4:2:2) kwaliteitsfactor: 2-255 of 1-100% (van klein naar groot bestand) Kleinste jpg bestanden maken met FastStone, zonder kwaliteitsverlies.

.png

Portable Network Graphics, een grafisch bestand, speciaal ontwikkeld voor websites. Dit type bestand heeft wat mee van gif bestanden maar met dit verschil dat er in meer kleuren kan opgeslagen worden. En dit met een redelijk klein bestand. Dit bestandstype is nog maar recent in het leven geroepen ten opzichte van andere grafische bestanden. Zo werd PNG in 1995 in het leven geroepen als alternatief voor GIF bestanden. compressie types: Interlaced (Adam7) en mogelijkheid om een niveau van de compressie aan te duiden.


.pcx

PaintBrush compressie types: automatisch RLE)

.tif

TIFF Bitmap compressie types: niet, LZW, PackBits, Huffman, CCITT3-1Dim, CCITT3-2Dim, CCITT4

.cpt

Corel HOTO-PAINT Image compressie types: niet, LZW, PackBits, Huffman, CCITT3-1Dim, CCITT3-2Dim, CCITT4

.art

America Online ART File

.djv,djvu, iw4

AT&T DjVu Image

.emf

Windows Enhanced Metafile. Dit zijn vectoriële bestanden met een zeer klein aantal bytes.

.fpx

FlashPix

.icn

AT&T / Multigen

.ico

Wordt gebruikt voor het bewaren van iconen. Hierbij worden een aantal bestanden opgeslagen van de zelfde afbeelding. De afmetingen van de afbeeldingen zijn altijd vierkant. Je heb de keuze tussen onderstaande aantal pixels: 8x8 - 16x16 - 32x32 - 64x64 - 128x128 - 256x256

.iff, ibm, ilbm

Interchange File Format image (ILBM)

On- & offline opmaak & design

Informatie over DTP, Webdesign, Webdevelopment en Internet marketing.


Design tools

Interessante tools voor ontwerp en opmaak voor online en offline.

Pinterest

Inspiratie voor o.a. design, typografie en fotografie.