headerfoto
beeldmerk dtp web

Stap voor stap een PDF controleren

We gaan een PDF van een visitekaartje met het formaat 85x55mm controleren. We gebruiken hiervoor Adobe Acrobat Professional

visitekaartje


Controle van het formaat

Controleer allereerst of je formaat klopt. Dit doe je door in het rechtermenu te klikken op “Pagina vlakken instellen”. Je ziet het volgende venster verschijnen:

Controle trimbox in Acrobat

Het is belangrijk dat de weergave zo is ingesteld dat de trimbox (bijsnijvlak) wordt gecontroleerd. Dit is uiteindelijk het 'schoongesnede' formaat. Je kunt de trimbox instellen door bij margin instellen - toepassen op 'trimbox' te selecteren. Onder de voorvertoning kun je het formaat van de PDF aflezen. In dit geval 85 x 55 mm.

Controleer daarna de 'bleedbox' (afloopbox) om te kijken of de afloop aan het document goed is. De afloop is in veel gevallen 3mm. Dus het document moet breedte en hoogte 6mm groter zijn dan de 'trimbox'.

Controle bleed in Acrobat


Controle van de kleur

Open in Acrobat bij 'Afdrukproductie' de optie 'Uitvoervoorbeeld'.

kleurcontrole in Acrobat

In dit voorbeeld is het hele document opgebouwd in CMYK. Dit is het standaard kleursysteem waarmee gedrukt wordt. In veel gevallen kan ook in CMYK geprint worden. Het is ook mogelijk dat een PDF is opgebouwd uit 1 of meerdere 'steunkleuren'. Vaak ook PMS kleuren genoemd. Deze steunkleuren kunnen eventueel gecombineerd worden met CMYK. Elke kleur is een drukgang. Hoe meer kleuren (steunkleuren of CMYK kleuren) worden gebruikt hoe duurder over het algemeen het drukwerk wordt.

Kleurscheidingen

Door de 'vinkjes' voor de 'kleurscheidingen' aan en uit te zetten kan gecontroleerd worden hoe de kleuren zijn opgebouwd in de PDF



PMS kleuren (steunkleuren)

Als bijvoorbeeld een PDF alleen opgebouwd mag zijn uit 2 PMS kleuren dan mag er bij de CMYK kleuren nergens in het PDF document een van deze kleuren zichtbaar zijn.



Inktbezetting

Bij drukwerk is het ook belangrijk dat de inktbezetting, de hoeveelheid inkt die over elkaar wordt gedrukt, niet te hoog wordt. Afhankelijk van de drukkerij mag de inktbezetting in de meeste gevallen niet boven de 300% uitkomen. Door een vinkje bij 'Totale dekking gebied' te zetten en de waarden in te stellen op 300% kan op de PDF de gebieden met een te hoge inktbezetting worden weergegeven.

Controle aantal pagina

Controleer altijd het aantal pagina's. Dit kan heel simpel in de PDF. Afhankelijk van de manier van binden kan het voorkomen dat het aantal pagina's een veelvoud van 4 moet zijn.

aantal pagina's controle in Acrobat

Controle of de fonts zijn ingesloten

Om te voorkomen dat bepaalde lettertype vervangen worden door andere lettertype bij het openenen van een PDF moeten de fonts altijd zijn ingesloten. Bij de documenten instellingen (rechtermuisknop) kan via de tap 'fonts' controleet worden of bij alle fonts 'ingesloten subset' aanwezig is.

fonts ingesloten controle in Acrobat

Preflight

Met behulp van de preflight functie in Acrobat kun je de PDF uitgebreid testen of deze voldoet aan een vooraf ingesteld profiel.

Kies in Acrobat de optie 'Afdrukproductie' in de rechterbalk. Kies naarna de optie 'Preflight'.

preflight controle in Acrobat

Welk 'preflight' profiel je moet kiezen is afhankelijk van de manier van output. Als de PDF wordt gedrukt geeft de drukkerij vaak aan welk profiel gebruikt moet worden. Bij drukwerk kies het 'tabje prepress'.

Klik daarna op “Sheetfed Offset (CMYK)” en klik op 'Analizeren'. Je bestand wordt dan direct gecontroleerd, de resultaten worden in hetzelfde scherm weergegeven.

Mogelijke resultaten van een 'Preflight' check

Wanneer de check is uitgevoerd krijg je de resultaten te zien. Is er een groen vinkje aanwezig dan is jouw PDF technisch in orde. Hieronder zie je de meest voorkomende foutmeldingen.

Meest voorkomende fouten tijdens het controleren van een PDF bestand:

Trapped key is not true or false

Deze melding geeft geen problemen bij het drukken van je bestand en mag je daarom negeren.


Transparantie toegepast (Transparency used)

Ook deze melding duidt erop dat je het bestand niet hebt geëxporteerd als PDF/x1a:2001. Exporteer het alsnog met deze extensie aangezien dit voor grote problemen kan zorgen.


Er wordt een afwijkend kleursysteem gebruikt (Uses device independent color)

Dit betekent dat in jouw drukbestand Pantone of RGB kleuren zitten. Pantone en RGB kleuren dienen altijd om te worden gezet naar CMYK wanneer je full-colour drukwerk bestelt. Wij kunnen deze kleuren namelijk niet drukken. Hoe je dit kunt doen is afhankelijk van het programma waarin je het ontwerp hebt gemaakt. Check de (basis)kleurinstelling van het programma waarin je werkt. Grote kans dat je het hier eenvoudig en snel om kan zetten.


Objecten gebruiken RGB kleuren (Object uses RGB)

RGB kleuren worden door drukpersen niet herkend. Veel afbeeldingen die je van internet haalt (zoals foto’s en logo’s) zijn in RGB opgeslagen. Het kan goed zijn dat de afbeeldingen deze foutmelding veroorzaken. Zet ze daarom altijd om naar CMYK. Zorg ervoor dat jij je drukwerk altijd aanlevert in CMYK voor fullcolour drukwerk en PMS voor Pantone drukwerk.


Steunkleur toegepast (Spot color is used)

Deze melding geeft aan dat je een steunkleur hebt gebruikt in je bestand. Is full-colour drukwerk hetgeen wat je wilt bestellen? Dan dien je deze steunkleur om te zetten in CMYK. Wanneer je drukwerk bestelt met witte inkt, goudinkt, foliedruk of spot-uv wil je deze melding juist welzien.


Uitvoerintentie voor PDF/X ontbreekt (Output intent for PDF/X missing)

Wanneer je deze melding krijgt betekent dit dat jij je bestand niet hebt geëxporteerd als PDF/x1a:2001. Dit is wel aan te raden! Dit exportprofiel kun je hier downloaden.


Pagina heeft geen bijsnijvlak of Illustratievlak (Page does not have Trimbox of Arboxes)

Deze melding heeft met afloop te maken. Wanneer je deze melding krijgt kan Acrobat geen snijlijnen/document lijnen vinden. Als je de nodige afloop hebt toegevoegd aan jouw bestand, kun je deze melding negeren. Als jij jouw bestanden in Indesign of Illustrator opmaakt en de afloop netjes bij ‘bleed’ invoert, vermijd je ook deze melding.


Resolutie van kleur en grijswaarden afbeeldingen (Resolution of color and grayscale images)

Je gebruikt in je PDF afbeeldingen (JPG of PNG) die een te lage resolutie hebben. Belangrijk om te weten is dat we jouw bestand wel kunnen drukken, maar dat dit de kwaliteit niet ten goede komt. Hoe hoger de resolutie van jouw afbeelding, des te scherper deze uiteindelijk gedrukt wordt. We hebben eerder ook een blog geschreven over resolutie in drukwerk en welke resolutie acceptabel is en welke niet.


Met dank aan: DWC Print

foto hans van schaijk

Hans van Schaijk

Creatief DTP Technisch DTP Vormgeving Webdesign